Raspberry pi 3 raspbian linux htpc norge kjøpe pris retropie nintendo

Nå kan du kjøpe en fungerede datamaskin til 350 kr!

Vi har sett nærmere på mini datamaskinen: Raspberry Pi 3. Maskinen er utviklet med støtte fra University of Cambridge og Broadcom. Den er på størrelse med et kredittkort, og bruker kun 4 watt strøm i gjennomsnittet.

Tanken med maskinen var at den skulle være et rimelig alternativ for studenter som ville lære seg programering, samt gi barn og unge i utviklingsland muligheten til å lære seg data. Men det virker også som at Raspberry Pi er utviklet med tanke på video avspilling, siden den har en meget kraftig 2 kjernet grafikk prosessor utviklet av Broadcom.

Grafikkprosessoren i Raspberry Pi har også innebygget hardware decoding for de mest populære video formatene. Det betyr at Raspberry kan spille av H.264/MPEG-4 video filer helt problemfritt. Dette formatet brukes stort sett av alle som distribuerer video filer. Det er også støtte for flere andre algoritmer som f.eks. H.263, H.264 , MPEG-2, MPEG-1, H.265, Daala, Theora og VP9.

Nå finnes det også program som OpenELEC, som gjør Raspberry Pi om til en HTPC (hjemmekino-PC), som er beregnet for bruk til visning av film eller fjernsyn. Dette styrker også min teori om at Raspberry Pi er utviklet med tanke på dette bruksområdet.

Men det er også mulig å benytte maskinen som en stasjonær PC. Men da trenger du tastatus, mus og skjerm (tv kan benyttes som skjerm). Du kan installere Raspbian (Linux) som er utviklet spesielt for maskinen. Du kan ikke bruke Raspberry Pi til tyngre oppgaver som f.eks. videoredigering. Men til enkle oppgaver som surfing på internet, tekstbehandling og epost er den godt egnet til.

Raspberry Pi 3 har en 4-kjerners 1.2 Ghz prosessor, den har 1 GB minne, fire USB 2.0 tilkoblinger, 100 Mbit/s Ethernet tilkobling og 802.11 b/g/n wifi trådløst nettverk. Dette viser meget god balanse mellom pris, kvalitet og funksjonalitet fra utviklerne.

Med god balanse mellom komponenter på hovedkortet mener jeg f.eks at en 1000 Mbit/s (kablet) nettverks tilkobling (som mange savner på Raspberry Pi) ville blitt for kraftig i forhold til resten av systemet. Maskinen ville fått problem med å behandle en så stor datastrøm, her er det f.eks. Micro SD kortet som hadde blitt den største flaskehalsen.

Det er også andre bruksområder for Raspberry, men det krever litt mere kunnskap om Linux, du kan f.eks. bruke den til trådløs router, styre strømmen hjemme, alarmsystem, android telefon, spille gamle tv spill (RetroPie), vær stasjon med nettside, web kamera osv.

Raspberry Pi er også godt egnet til dem som vil lære seg programering, og hvis du er god på programering kan du f.eks. programere den til å styre julelysene! Maskinen anbefales til alle som er interssert i data, og til alle som vil lære seg hvordan Linux fungerer!

Av Øyvind Nilsen den 4. November 2016



Facebook