colargol nrk barnetv les aventures de colargol

NRK Barne- og Ungdomsavdelingen

Colargol var navnet på en liten bjørn og barne-tv serie, som gikk på tv høsten 1973. Den lille bjørnen og vennene hans ble veldig populære i Norge på 70-tallet.

Det ble laget i alt 53 episoder, 32 av disse ble oversatt til Norsk og vist på NRK barne-tv i perioden 1973 til 1976. Serien har senere hatt flere repriser på 80-tallet.

De første episodene handlet om Colargol og vennene hans i Eventyrskogen (Les aventures de Colargol). De neste episodene handlet om at Colargol reiser til verdensrommet sammen med noen venner (Dans le cosmos).

De neste 10 episodene handlet om Colargol i Det ville Vesten (Colargol in the Wild West).

Disse episodene ble oversatt til Norsk og skulle vises på tv, men ble aldri sendt. NRK mente at episodene var for sterk kost for Norske barn. Det er mulig at episodene fortsatt finnes gjemt en plass i NRK's gamle arkiver.

De siste episodene handlet om at Colargol reiser rundt i verden (Colargol and the Magic Suitcase). Disse episodene valgte NRK å ikke kjøpe rettigheter til, de ble derfor aldri vist på barne-tv i Norge.

Her er et utdrag fra boken om Colargol i Eventyrskogen fra 1976:

I et hus i skogen bor det en liten bjørnefamilie: bjørnefar, bjørnemor og den vesle gutten deres som heter Colargol. Hver morgen kommer mor inn til Colargol mens han ennå ligger i sengen sin. Hun snakker så blidt til ham. Hun forteller ham at natten er over. At det nå er på tide å stå opp. At han ikke må komme for sent på skolen. Colargol åpner det ene øyet. Så lukker han det igjen. Den vesle bjørnen har ikke lyst til å gå ut av sengen. Han vil heller ligge og ha det godt og varmt under dynen.

Det var skuespilleren Rigmor Lange som ga stemmen til Colargol. Kjenningsmelodien ble sunget av Nora Brockstedt.

Av Øyvind Nilsen den 3. November 2019

Facebook