circle of protection bulletin board system elektroniske oppslagstavle bbs telnet Ward Christensen Mike Robertson tellerskritt internett

Digital kommunikasjon i tiden før Internett ble lansert.

For deg som er ung i dag har Internett alltid vært en del av hverdagen, men slik har det altså ikke alltid vært. Internett slik vi kjenner det i dag ble introdusert til data interessert tidlig på 90-tallet, og ble gradvis etablert i Norske hjem oppover mot inngangen av et nytt millennium.

Elektroniske oppslagstavler (også kalt Bulletin board system) var forløperen til dagens Internett, og var den primære muligheten for digital kommunikasjon mellom mennesker gjennom hele 80-tallet og deler av 90-tallet. I tiden før dette var kommunikasjon over større avstander begrenset til brevpost, fjernskriver, teleks, telefon og telegraf.

Men denne artikkelen skal altså handle om Elektroniske oppslagstavler. Ward Christensen fra Chicago var innesnødd under en storm vinteren 1978, og startet da arbeidet med den første versionen av Bulletin Board System: CBBS. Systemet ble satt i drift februar 1978 og ble raske veldig populært blandt studenter over hele USA.

Mange av tjenestene vi finner på Internett i dag, ble utviklet i tiden da elektroniske oppslagstavler var populært. Den største forskjellen på dagens Internett og elektroniske oppslagstavler, var at BBS'er ikke var koblet til et større nettverk. Systemet fungerte slik at brukerne brukte et modem, og ringte opp den lokale BBS'en via sin analoge telefon linje.

norsk bbs historie bulletin board system elektronisk oppslagstavle bbs Alicia Silverstone Christina Applegate modem tellerskritt 56k isdn telix bbs
Alicia Silverstone var en populær jente.

Brukeren var da begrenset til å kommunisere med andre brukere på samme elektroniske oppslagstavle. Etterhvert ble det utviklet et system der de lokale BBS'ene kunne utveksle epost med andre lokale BBS'er. Systemet var relativt tregt, siden hver enkelt BBS' måtte ringe opp nabo BBS og utveksle epost.

Hvis avstanden var stor mellom sender og mottaker, måtte kanskje eposten innom 5-6 forskjellige BBS'er før den endelig nådde frem til mottaker. Det kunne derfor ta flere dager før en epost mellom Europa og Amerika nådde frem til mottaker. Systemet het FidoNet og ble grunnlagt av Tom Jennings fra San Francisco. Selv om systemet var tregt, var det en stor revolusjon innenfor digital kommunikasjon.

En annen stor forskjell fra dagens Internett var at bulletin board systemet var tekstbasert. Det var også mulighet for å laste ned filer fra de forskjellige elektroniske oppslagstavlene, men det kunne fort bli kostbart. Det var nok mange som fikk seg en overaskelse, den dagen telefon regningen kom i posten. Det var nemelig slik at bruken av elektroniske oppslagstavler ble fakturert med vanlige tellerskritt, og det å bruke telefonen på dennen tiden var kostbart.

Brukerne av elektroniske oppslagstavler brukte altså modem, slik at de kunne koble seg opp til sin lokale BBS's via telefon linjen. Hastigheten på modemet var typisk 56kbit/s. Til sammenligning er en 10 Mbps linje i dag 1000 ganger raskere, og en 100 Mbps linje 10.000 ganger raskere enn modemet!

Elektroniske oppslagstavler er i dag utfaset av Internett, men det finnes alikevell noen gamle entusiaster som holder liv i systemet. Det er fortsattmulig å koble seg opp til enkelte bulletin board system via Internett og telenet. Den siste BBS'en i Norge var Circle Of Protection og ble drevet av Torbjørn Mohn fra Bergen.

Av Øyvind Nilsen den 9. November 2016



Facebook