windows 10 home mandatory update tvungen oppdatering disable automatic updates

Windows 10 tvungen update: Mest fordeler eller ulemper?

Da jeg oppgraderte til gratis versjon av Windows 10 i vår fikk jeg en aldri så liten "overaskelese": Microsoft har nå innført Mandatory Update, og da jeg tok lunch noen dager etter oppgradering var maskinen omstartet når jeg kom tilbake?! Jeg hadde ikke lagret noe arbeid før lunch, så det var tre timer jobb til ingen nytte.

Microsoft har med Windows 10 Home innført tvunget oppdatering. De gir heller ikke brukeren mulighet til å slå av den automatiske oppdateringer lenger. Men det største problemer er at maskinen blir omstartet automatisk, og det kan skje når som helst! Heller ikke denne automatiske omstarten er mulig å slå av. Her må det være mange som har fått seg en overaskelse fra Microsoft.

Og det det stopper ikke der: I høst fikk jeg melding om at jeg hadde 30 minutter på meg til omstart av maskinen. Windows 10 skulle oppdateres og restarte. Jeg valgte å lagre arbeid og kjøre restart av Windows 10. Jeg trodde oppdateringen skulle ta 5-10 minutter, men der tok jeg feil. Det var Windows 10 anniversary update som skulle installeres og det tok 2 timer! Dermed var resten av denne arbeidsdagen ødelagt.

Kjære Microsoft, hva med å la brukerne selv bestemme når Windows update skal kjøre? Jeg kunne godt tenkt meg å starte Windows update etter at arbeids dagen var ferdig. Jeg kunne også tenkt meg et valg der man bare installerte security updates. Nå ser jeg at Windows 10 Pro har alle disse muligheten jeg savner i Windows 10 Home. Men oppgradering til Windows 10 Pro koster over 2000 kr!

Det finnes heldigvis noen triks for Windows update i Windows 10 Home. Du kan spesifisere active hours under Windows update. Der kan du legge inn en periode på inntll 12 timer i døgnet der din maskin ikke skal oppdateres eller omstartes. Men husk at hvis du slår av maskinen etter jobb/om natten vil oppdatering og omstart bli utført når du slå den på nest gang. Derfor må maskinen stå på hele døgnet for at dette skal fungere.

Det finnes også en annen mulighet, men den er ikke å abefale. Du har mulighet til å aktivere metered connection for din internett tilkobling. Da gir du Windows update beskjed om at du betaler pr. gigabyte for din internett tilkobling (f.eks mobilt bredband). Windows update vil da ikke laste ned oppdateringer, men problemet blir da at ingen oppdateringer blir lastet ned, hverken Windows defender virus oppdateringer, eller windows sikkerhetsoppdateringer!

Brukere må derfor huske å slå av metered connection minst en gang i måneden, slik at windows får oppdatert seg. Vi får håpe at Microsoft tar til fornuften, og gir brukerne av Windows 10 Home også mulighet til å styre selv oppdateringer av windows i fremtiden. Jeg har selv nå gått over til Linux, og kommer tilbake med en omfattende artikkel om installasjon og bruk av Linux (som et alternativ til Windows) senere i høst.

Av Øyvind Nilsen den 21. Oktober 2016
Facebook