nrk arkivet jul i skomakergata henki kolstad stine jon blund

Nå er store deler av NRK's arkiv gratis tilgjengelig på nett!

NRK fikk i 2013 en eksklusiv avtale med rettighets organisasjonen Norwaco, slik at de kan publiserer alt egenprodusert innhold fra 1960 til 1997 på sine nettsider. Vi kan nå åpne opp vår felles kulturarv, og på den måten gi folk anledning til å gjenoppleve nostalgiske øyeblikk, og gjensyn med det som er historiske opplevelser sier NRK til tvarkivet.org.

NRK started digitaliseringen av sitt arkiv allerede i 2007, og siden da har de ansatte daglig jobbet med å kopiere innhold fra video kasetter til programbanken (som er en stor data server i kjelleren til NRK).

Desverre ble mange video kasetter og lydbånd slettet, og gjenbrukt helt opp til 1990-tallet. Magnetbånd var dyrt, og man konsentrerte seg derfor om å bevare stoff som ble vurdert å ha spesiell betydning eller gjenbruksverdi. Det betyr at mange historiske opptak er gått tapt, og kun ca. 25% av radio og tv innholdet før 1970 er bevart i arkivet.

Det har vært en enorm etterspørsel, og NRK har prioritert de mest etterspurte program først: På toppen av listen finner vi Jul i Skomakergata, Pompel og Pilt, Lille lørdag, Påskekrim som Rød snø, Brødrene Dal, Kroppen med Trond-Viggo Torgersen, Labbetuss, Midt i Smørøyet og Norge Rundt.

Digitaliseringen er nesten ferdig, og nå er ca. 50.000 program tilgjengelig på NRK's nettsider. Avtalen med Norwaco utløper i 2019, men NRK håper på at de kan forlenge den, og utvide den til å omfatte også nyere innhold produsert etter 1997. Denne nettsiden har kategorisert innhold fra NRK's arkiver på årstall og kategorier: tvarkivet.org. Dette er nesten bedre enn Netflix og helt gratis! Sjekk ut arkivet her.

Av Øyvind Nilsen den 4. November 2016Facebook